Penn Medicine Radnor connects with nature

Inspired by environmental stewardship and biophilia, the architecture and landscaping of Penn Radnor Medicine in Radnor, Pennsylvania, embraces nature, physically and philosophically.

The shape and facade of the ambulatory care center, designed by Ballinger (Philadelphia), were developed specifically to enhance the patient experience by providing views and bringing daylight into interior spaces.

For example, the design team used patient mapping to choreograph views of nature through the facade’s floor-to-ceiling glass walls and windows. Additionally, the building’s two wings, plus an attached 1,000-car garage, form a U-shape around a courtyard.

Public areas of the building, such as waiting areas and suite entrances, face inward toward this space. The circulation corridor around the interior garden promotes the orientation and orientation of patients.

Limited vehicular traffic around the building also allows for a large contiguous area of ​​native habitat on the site.

Jonathan Alderson landscape architects (Wayne, Pennsylvania) incorporated a variety of natural elements into the setting, including a three-acre native prairie, woodland yard, integrated rain gardens, and wet meadows.

Regional plant species were chosen to build habitat, encourage pollination and limit the need for irrigation. The result is a lush landscape that manages 100% of the rainwater on site.

A bird-proof bridge, which features small dots printed on the glass to help birds recognize and avoid the structure, connects the two wings of the building and further improves circulation and wayfinding. The space also serves as a naturally lit lounge for patients and staff with stunning views of nature.

Anne DiNardo is editor-in-chief of healthcare design. She can be contacted at [email protected]

Comments are closed.